CNN Prima News: Kdy praskne realitní bublina?

Jak už je tak u mě poslední dobou zvykem, zase jsem se stavil v televizi, abych odpověděl nějaký otázky o tom, co se teď děje s realitním trhem, kupováním, prodáváním, pronajímáním a tak vůbec. 

Možná jste četli, že agentura Bloomberg ve své analýze zařadila Česko na druhou pozici ve světovém žebříčku zemí nejvíce ohrožených realitní bublinou. Co to ale vlastně znamená? A na co se mají kupující a prodávající připravit? To si můžete poslechnout v tomhle rozhovoru na CNN prima News

A jestli se vám nechce poslouchat, něco málo k tématu jsem vám tu sepsal. Tak se pusťte do čtení.

Prodávat či neprodávat, to je oč tu běží…

Asi vás nepřekvapí, že na tohle neexistuje univerzální odpověď. Vždycky totiž záleží hlavně na důvodu prodeje. Pokud se někdo rozvádí, stěhuje se za prací nebo zdědil dům po pratetě v Horní Dolní, pro který nemá využití, tak je prodej samozřejmě vhodným řešením. Ale pojďme si říct narovinu, že prodávající, kteří spekulovali s cenou a sázeli na přetlak poptávky oproti nabídce, už teď jdou trochu s křížkem po funuse

Doba levných úvěrů a enormního hladu po nemovitostech skončila. V důsledku zvyšování úrokových sazeb a zpřísňování podmínek totiž spousta lidí nedosáhne na hypotéku anebo koupi odkládají a čekají na pokles cen, o kterém se v médiích stále mluví. Prodávající by se tak určitě měli připravit na to, že už to nebudou oni, kdo si bude vybírat z davu zájemců. Realitní trh se jednoduše změnil z trhu prodávajících na trh kupujících. A já si samozřejmě musím přihřát polívčičku a říct, že právě teď bude víc než kdy jindy záležet na prezentaci prodávané nemovitosti. Takže víte komu kdyžtak napsat, že jo?

Padají ceny nemovitostí, něco si přej!

Spousta lidí si dneska asi klade otázku, jestli kupovat nebo raději počkat. No já si myslím, že pokud máte možnost pořídit si vlastní nemovitost, měli byste si ji pořídit. A to neříkám jenom proto, že jsem realiťák. I když se teď hodně mluví o poklesu cen nemovitostí, nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, aby dokázal určit, kdy a jestli vůbec k němu dojde. A protože roste jak výše nájemného, tak ceny stavebních materiálů, nemusí se takové čekání vyplatit

Při nákupu nemovitostí k vlastnímu bydlení teď mají velkou výhodu hlavně kupující, kteří ke koupi nepotřebují hypotéku. Ti totiž mohou díky poklesu zájmu vytvořit tlak na prodávající a vyjednat si zajímavější kupní cenu. Naopak krátkodobým spekulacím s nemovitostmi doba moc nepřeje, obzvláště pak pokud byste k nim chtěli využít financování úvěrem. 

Pokud se na vyjednávání o ceně necítíte nebo nevíte, jak správně vybrat nemovitost a postupovat při obchodu, není nic jednoduššího, než si k nákupu přizvat realitního makléře. Ten vám v ideálním případě pomůže s výběrem, zajištěním úvěru i snížením kupní ceny. Třeba jako tady naši kluci. 

A co pronájmy?

Pronájem nemovitosti je hlavně o práci s lidmi. A to není pro každého. Takže než se do něčeho pustíte, vezměte do hrsti selský rozum a kalkulačku a spočítejte si, jestli se vám to vyplatí. Máte nemovitost v oblasti, kde je velký zájem o nájemní bydlení? Víte, jak stanovit výši nájemného? Pokryje vám takové nájemné splátku hypotéky? Nečeká vás v brzké době refinancování? A chcete se vůbec zabývat problémy s případnými neplatiči nebo nájemníky, co vám nemovitost vybydlí? 

Aktuální situace pronájmům hraje do karet, protože zájem o bydlení v pronájmu je kvůli klesající dostupnosti vlastního bydlení opravdu velký. Ale počítejte s tím, že pronájem vás bude stát nějaký čas a dost pravděpodobně i nervy. Naštěstí dnes existuje spoustu realitních kanceláří a specializovaných firem, které vše vyřeší za vás – seženou nájemníka, zajistí smlouvy a garantují vám úhradu nájemného. Ne, já mezi nimi bohužel nejsem. Ale pokud zjistíte, že pronájem není nic pro vás a budete chtít nemovitost radši prodat, dejte vědět.

Máte rádi sušenky? My ano! Tyhle malé soubory slouží k tomu, aby byla návštěva našeho webu příjemným zážitkem, vše fungovalo jak má a my jsme ho mohli dále zlepšovat. Tak co, dáte si s námi?