O nájemnících a Sberbance aneb problémy makléřů v Čechách

Rodinný dům u Bavlny je oficiálně prodaný! Do nabídky zamířil koncem února, za měsíc byla podepsaná rezervace a teď už říká pane novému majiteli. Hrozně rád bych k tomu napsal něco humornýho, jako třeba “prodej domu u Bavlny proběhl jako v bavlnce”... Ale to nemůžu, páč ono to zas tak jednoduchý to nebylo. Proč? Protože nájemníci.

K prodeji tohohle domu mě zlákala hlavně skutečnost, že je jenom 500 metrů vzdušnou čarou od mojí kanceláře. Takže žádný hodiny na dálnici, žádný vstávání ve 4 ráno… Stačilo sednout do auta a za 5 minut už jsem mohl vítat zájemce na prohlídce. Kdyby teda v domě nebyli nájemníci, kteří mi tenhle krásnej plán několikrát překazili.

Ono totiž když se prodává dům, ve kterým bydlí sám majitel, je to úplně jiný kafe. Majitel chce, aby se dům prodal co nejdřív. Takže uklidí, přizpůsobí se termínu natáčení i prohlídky, prostě je k ruce a pomáhá, jak může. Kdežto nájemník se rozhodně nepřetrhne a je dost pravděpodobný, že vám i hodí pár klacků pod nohy. Což o to, s bordelem v bytě si před natáčením umíme poradit. Ale když ti nájemníci zruší ne jednu, ale třeba šest prohlídek, protože (univerzální výmluva dnešní doby) “covid”, tak to je fakt blbý. U každý prohlídky, která se musí přesunout potom hrozí, že si to zájemce rozmyslí a nepřijde.

Naštěstí pro majitele i mě se našel kupec, který se rozhodl dům koupit i bez prohlídky. Prostě složil rezervaci a dokonce nabídl o 200 tisíc víc, aby mu ho někdo nevyfoukl. No, ale tady příběh ještě šťastně nekončí. Aby to nebylo tak jednoduchý, tak se ukázalo, že na domě je hypotéka od Sberbank. Vzhledem k aktuální situaci vám asi nemusím vysvětlovat, proč je to problém. Oba advokáti i kupující se samozřejmě začali oprávěně obávat, že nedostaneme souhlas se splácením.

Naštěstí pro všechny zúčastněné mám ale dobré vztahy s ředitelem Sberbanky ze Znojma, který mi mimochodem doporučil prodej hotelu Praha. Ten nám se vším pomohl a já mu asi nemůžu bejt víc vděčnej. I tenhle prodej tak má šťastný konec a já jsem se zas o nějakou tu zkušenost bohatší.

Takže pokud i vy chcete najít kupce pro svou nemovitost, ozvěte se. Pokud v ní teda nemáte nájemníky…

Sledujte mě na Facebooku, Instagramu a YouTube.

Máte rádi sušenky? My ano! Tyhle malé soubory slouží k tomu, aby byla návštěva našeho webu příjemným zážitkem, vše fungovalo jak má a my jsme ho mohli dále zlepšovat. Tak co, dáte si s námi?