Z novostavby do dřevostavby aneb pražský dvojprodej

Některé prodeje jdou jako po másle. Zato jiné jdou jako po másle, které smícháte s kupou štěrku. A právě tak nějak zhruba probíhal prodej dřevostavby v Horoušánkách u Prahy. 

Abych prodal tuhle nemovitost, musel jsem totiž nejdřív prodat byt našeho zájemce a získat mu tak prostředky, kterými by koupi financoval. No a protože původní majitel taky prodával proto, aby si mohl koupit jinou nemovitost, měl jsem před sebou docela bojovku.

Dvakrát měř, jednou jezdi na prohlídku

Co vám budu povídat, bylo to všechno, jen ne lehké. Když jsem totiž loni na podzim dával dům v Horoušánkách do nabídky, rozhodně jsem netušil, že se jeho prodej tak protáhne. Ukázalo se totiž, že dřevostavba není pro každého. A taky se ukázalo, že i když do všech inzerátů dávám přesnou adresu nemovitosti a uvádím, jak daleko od nejbližšího metra leží, spousta lidí si to asi nedokáže představit. No a zjistí to samozřejmě až po prohlídce. 

Nebudu lhát – když několikrát do týdne jedete do Horoušánek na prohlídku a drtivá většina zájemců vám nakonec řekne, že dům je sice super, ale oni si právě uvědomili, že se jim vlastně bydlet za Prahou nechce, máte sto chutí nasednout zpátky do auta a už se nikdy nevrátit. 

Když se daří, tak se daří

Nakonec se ale našel zájemce, kterému dřevostavba ani vzdálenost od Prahy nevadila, ba naopak skvěle vyhovovala. A já jsem měl zase pocit, že svět je v pořádku. Tenhle zájemce navíc přišel s něčím, o čem sní každý makléř. Podmínil si totiž koupi domu prodejem svého stávajícího bytu. 

To je za normální situace opravdu snový scénář, protože bez práce získáte další nemovitost do nabídky a tím pádem i další provizi z úspěšného prodeje. Hned 22. února jsem proto slavnostně oznámil, že Horoušánky jsou v rezervaci a těšil se na natáčení krásného 3+kk na pražských Vysočanech

No, jenže normální situace nezahrnuje válku na Ukrajině, která vypukla o dva dny později, rekordní inflaci ani růst úrokových sazeb. A tohle všechno se začalo dít ve chvíli, kdy jsem měl na stole podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí a zavázal se k tomu, že do půl roku bude všechno vyřešeno a prodáno. 

Trojitý happy end

Mým úkolem, jakožto makléře, je samozřejmě zajistit prodávajícímu za jeho nemovitost co nejvíc peněz. A to někdy není vůbec jednoduchý. Obzvlášť, když za humny zuří válka a procenta rostou do nebes. Ale když víš, že pro to děláš maximum, čas se krátí a pořád nejsou prohlídky, tak prostě musíš začít pracovat s cenou. Po dohodě s majitelem jsme ji proto postupně snižovali, až se zájemce našel. 

Konečně jsme tak mohli začít dávat dokupy všechny papíry – jaký masakr to byl po téhle stránce, by vydalo na další článek. Z původního jednoduchého vztahu prodávající/kupující se nám totiž vyloupla obrovská krakatice, zahrnující dalšího kupujícího a prodávajícího, smluvní závazky s pevnými termíny mezi původními majiteli a developerem, sjednávání a vyplácení hypoték… A něco takového samozřejmě vyžaduje nejen velkou odbornost, ale taky nervy z oceli. 

Nakonec ale vše dobře dopadlo a všichni zúčastnění se můžou začít zabydlovat ve svých nových domovech. 

No a pokud chcete koupit, prodat nebo se jen dozvědět víc o zákulisí světa nemovitostí, sledujte mě na Facebooku, Instagramu a YouTube.

Máte rádi sušenky? My ano! Tyhle malé soubory slouží k tomu, aby byla návštěva našeho webu příjemným zážitkem, vše fungovalo jak má a my jsme ho mohli dále zlepšovat. Tak co, dáte si s námi?